לחמניות "בית"
סצנה טיפוסית משפחתית, שבת אחה"צ, נר אחרון של חנוכה, מתאספת המשפחה המורחבת לחגיגה קולינרית. כל משפחה מגיעה עם תבשיל חם מסורתי, מודרני, חדשני, הכל מותר . כל הסירים פתוחים, יחד עם שלל סלטים. כולם מנשנשים אבל עדיין מחכים לסיר של הדגים החריפים ול"לחם בית". ברגע שהסלסלה מגיעה עם בעליה, הדודה שלי, יש התנפלות רבתית על הלחמניות כאילו לא אכלנו יומיים...
"לחם בית" או לחמניות בית הן לחמניות רכות, ריחניות וטעימות שמתחברות לכל תבשיל עם רוטב, אין על זה עם "חריימה", ואפשר סתם לחבר את זה לכוס קפה או תה.
מה שבטוח, הלחמניות מחברות אותך לבית.
מקדימה עם "דילמת המלח" , בהרבה מתכונים נאמר ומומלץ לערבב את כל החומרים ביחד – שמרים, סוכר, מלח ושאר החומרים. יש מצב שהצדק איתם. אני שייכת לאסכולה הזהירה שמעדיפה להוסיף את המלח בסוף.
לחלוטין – your call !
כמות : כ 25-30 לחמניות
לבצק:
1 ק"ג קמח (אני משתמשת בקמח אפייה מקצועי, הוא רך)
50 גר' מרגרינה או חמאה (חלבי או פרווה)
1 כף מלח
3 כפות סוכר
1.5 כפות שמרים יבשים
1 ביצה
1/4 כוס שמן
כף מים פושרים
2 כוסות מים פושרים, אפשר קצת יותר.
למריחת הלחמניות:
חלמון ביצה
כפית דבש
שומשום ו/או קצח
אופן ההכנה:
1. בקערת המיקסר לשים קמח, סוכר, מרגרינה ושמרים. להכין כלי עם שתי כוסות מים פושרים. להוסיף לקערת המיקסר כוס וחצי מים.
2. בקערית קטנה לערבב את הביצה עם 1/4 כוס שמן וכף מים פושרים , להוסיף לקערה.
3. להפעיל את המיקסר עם וו לישה במהירות 2-3 ולערבב היטב לבצק, להוסיף מים פושרים עד שהבצק לא נדבק והוא גמיש ונעים למגע. נוסיף את המלח כשכבר גיבשנו בצק. הבצק צריך להיות רך, גמיש ולא דביק. לכדרר את הבצק לכדור פחוס מעט.
4. לסגור את פני הקערה בניילון נצמד. לעטוף במגבת את הקערה ולהכניס אותה לתוך שקית זבל עבה או לחילופין שקית כלשהי גדולה עבה , לסגור בקליפס ולהניח אותה במקום חמים בבית . זו ערובה להתפחה טובה.
5. לתת לבצק לתפוח שעה עד שעתיים, עד שהוא מכפיל את נפחו. במיוחד בחורף, בגלל הטמפרטורות ההתפחה לוקחת יותר זמן.
6. כשהבצק תפח, להוריד את "נפיחות" הבצק בטפיחות עליו עם האצבעות.
7. להכין תבניות אפיה עם נייר אפיה . בקערית קטנה לקשקש חלמון ביצה עם כפית דבש וכפית מים. שימוש בחלמון בלבד ודבש יבטיח שהלחמניות יקבלו צבע חום שזוף יפה. לחמם תנור ב 180 מעלות.
8. אני עובדת עם משקל מטבח פשוט, שוקלת את הבצק ומחלקת אותו לכדורי בצק באופן שווה לפי 80-90 גרם ללחמנייה. כשמשקל הלחמניות זהה הן יאפו בצורה שווה. אפשרי לחלוטין ללא משקל, פשוט תאמדו בעין כמות של בצק בערך בגודל של כדור בייסבול.
9. לשטח בצבעות כדור בצק ולגלגל לגליל "נקניק" דק. אפשר ליצור מספר צורות מגלילי בצק:
· לחמניית צמה – לחתוך שלוש רצועות ולהכין צמה
· לחמניית "זר פרחים" - סוגרים רצועת בצק לעיגול בקוטר כ-8 ס"מ ומלפפים סביבה רצועה נוספת.
· לחמניית צמה מגולגלת משתי רצועות
· לחמניית "שמש" – מלפפים רצועת גליל על משטח מסביב לעצמה עד שנוצר "מרבד" קטן עגול. חותכים עם סכין חתכים קטנים מסביב לרצועה החיצונית. הם יצרו את מראה השמש לאחר האפייה .
10. להניח את הלחמניות בתבנית, לכסות במגבת מטבח ולתת ללחמניות לנוח ולתפוח כחצי שעה.
11. למרוח עם מברשת את תערובת החלמון , לפזר שומשום לבן, שומשום שחור או קצח ולהכניס לתנור. אפייה של 20-30 דקות, תלוי בתנור, עד שהלחמניות מקבלות צבע יפה זהוב אדמוני ותחתית הלחמנייה מקבלת צבע שחום.
סלסלה עם לחמניות בכל ארוחה חגיגית או לא חגיגית, ללא ספק תשדרג את הארוחה.
הערות:
· אני משתמשת בקמח של "התחנות הגדולות", קמח לבן מנופה או קמח לחם מנופה, הוא מדהים. אבל כמובן כל קמח לבן יתאים ללחמניות.
· למריחת הלחמניות אני משתמשת בחלמון הביצה עם כפית דבש. כפית מים מדללת את הסמיכות למריחה אחידה וקלה. כך נקבל מראה שזוף עמוק של הלחמניות.
היי נאווה, קמח מקצועי את מתכוונת לשטיבל למשל? את מרגישה בהבדל?